Så fungerar tandreglering idag

Borta är de hemska tandställningarna som såg ut som tågräls och som fyllde hela munnen. Något som alla barn fasade för under sin skoltid, för det var ju bara töntar som hade tandställning.

Det är definitivt med betoning på förr. Idag är det så långt ifrån sanningen man kan komma.
Numera har man en bettskena som dessutom är genomskinlig. Så hur gör man för att få bettskenan?

Man börjar med att boka tid hos en tandläkare som har tjänsten. På första besöket berättar man vilka tänder som ska regleras och hur man vill att slutresultatet ska bli. Hela planeringsprocessen görs digitalt. För att skapa skenorna behöver man inte göra någon form. Tänderna röntgas och scannas. Sedan görs en tredimensionell modell som ligger till grund för skenan.

Hur fungerar själva bettskenan?

Den första skenan passar inte exakt patientens tänder. Anledningen är att bettskenans lilla olikhet gör så att tänderna sakta ändrar sig för att passa skenan. När tänderna efter två veckor har rättat till sig lite är det dags att byta. Efter ytterligare två veckor är det dags igen. Så håller man på till tänderna har fått den position som man önskar. Redan innan man börjar sin behandling kan man följa skeendet på en dataskärm. Det vill säga man ser varje steg från början tills tänderna är raka och fina. På så sätt vet man hur resultatet kommer att bli. Hur lång tid processen tar beror helt på vilken utgångspunkt man har, om det är en liten eller stor förändring som ska göras. Är du intresserad i tandreglering så tipsar vi att läsa vidare här: invisalignmalmö.se