Tandtråd och andra hjälpmedel
Regelbunden tandborstning är förstås viktigast för dina tänders hälsa och din munhygien. Men för att hålla riktigt rent i munnen bör du även använda tandtråd – helst dagligen. Även tandstickor och mellanrumstandborstar är bra hjälpmedel för att komma åt i mellanrummen.
Tandtråd
Tandtråd är et utmärkt hjälpmedel om man vill hålla rent mellan tänderna, i och med att den är så smal att den kommer åt även när det är som mest trångt. Det kan vara lite svårt att använda tandtråd till en början, men om man får rätt instruktioner och använder den på rätt sätt så är tandtråden mycket effektiv. Tandtråd rekommenderar vi att man använder tidigast i tonåren.
Det finns flera olika typer av tandtråd. Den kan vara rund eller platt, vaxad eller ovaxad. Vissa tandtrådar kan vara preparerade med fluor eller vara smaksatta.
Tandtråd är bäst att använda innan man har borstat tänderna. På det viset kan man borsta bort bakterierna som tandtråden har rivit loss och tandkrämens fluor ligger kvar mellan tänderna.
Om man tycker att det är svårt att komma åt med händerna så kan man använda en tandtrådshållare, som man kan köpa på apoteket. En sådan passar till alla typer av tandtråd och det finns även hållare och byglar där man förmonterat tandtråden. Dessa används för engångsbruk.
Så här använder man tandtråd:
- Såga först ned tandtråden mellan tänderna, försiktigt. Håll tråden lätt lutad mot den enda tanden, då kommer du åt sidan av tandköttet.
- Dra sedan fram och tillbaka ett par gånger och även uppåt och nedåt mot tandytan, ända nere från tandköttet och upp till toppen av tanden. Gör det försiktigt. För tråden mot båda sidorna av tanden, en i taget.
- När du är klar med en tand, skölj då av tråden eller byt till en ren del av den. Upprepa på alla tänder. Glöm inte baksidan av tänderna som sitter längst in i munnen.
Tandsticka
Ett annat alternativ för att komma åt där inte tandborsten räcker till är tandstickan. Stickan finns i både trä och plast, vi rekommenderar plastvarianten som är mjuk och böjlig och därmed gör det lätt att komma åt långt in i munnen. Trätandstickor riskerar att gå av och skada tandköttet. Plasttandstickor är dessutom mer hygieniska eftersom de går att skölja av medan man petar sina tänder. Tandstickan ska vara trekantig på samma sätt som tänderna längst ned vid tandköttet.
Tandstickan är lätt att använda och passar bra för vuxna som har gott om utrymme mellan tänderna. För ungdomar, som har trängre mellan tänderna, fungerar det oftast bättre med tandtråd.
När man använder tandsticka är det viktigt att basen är vänd mot tandköttet. För in stickan vid tandköttet, mellan tänderna och för den sedan fram och tillbaka några gånger. Tryck inte in stickan mellan tänderna om det känns för trångt. Ibland behöver man vinkla stickan för att få kontakt med en större del av tanden.
Mellanrumsborste
Mellanrumstandborste passar bra om man har stora mellanrum mellan tänderna eller har en tandbrygga. Den ser ut som en liten flaskborste av tunn ståltråd med nylonborst. Den finns i många olika storlekar och med många olika typer av handtag.
Tandvårdspersonal bör vara med och prova ut rätt teknik och storlek innan man använder en mellanrumstandborste. Tekniken är i stort sett densamma som med tandstickan: man drar borsten fram och tillbaka mellan tänderna. Man kan även doppa borsten i fluorgel för att förbättra rengöringen.