Hur ofta borde man borsta tänderna?

Att borsta tänderna är grunden till en god tandhygien. Men hur länge och hur ofta krävs det att man borstar för att få vita och friska tänder? Här kommer några tips för ordentlig munhälsa.

Det första och absolut viktigaste är att borsta tänderna varje dag. Men inte bara en gång om dagen innan du lägger dig. Tandläkare rekommenderar att borsta tänderna efter varje måltid. Du bör borsta tänderna efter fika eller måltid, så får du bort matrester, socker och andra ingredienser som din karies kan festa på. Du kommer även att få bort mer plack och tandsten om du borstar tänderna ofta.

Borsta inte tänderna för snabbt heller. Hur snabbt du än vill komma iväg till jobbet eller i säng på kvällen, bör du ta dig minst två minuter för att borsta tänderna. Bara så får du bort det mesta av placken.

Mat och dryck kan fläcka tänderna

Kroppens allmänna tillstånd kan ses på hur tänderna ser ut. Exempelvis kan vita små fläckar betyda att du behöver kalcium. Men kaffe, te, rökning och bland annat kryddor med starka färger kan fläcka tänderna. Du kan bleka dina tänder hos en tandläkare för att få bort den där gula färgen.

Skulle du tycka att färgen är ett tecken på att någonting inte är okej kan du boka in en undersökning att hitta orsaken. Känner du en stark smärta eller har du rent av tappat en tand bör du kontakta tandläkaren för akuttandvård i Göteborg. De flesta mottagningar ger dig en tid inom 24 timmar.