Ett radikalt grepp om bettet

Få saker är mer irriterande än att ha problem med tänderna. Ett felaktigt bett kan förstöra mycket och orsakar ofta allvarliga problem. Hjälp finns förstås, och numer av det diskreta slaget.

Att ha problem med ett felaktigt bett är oerhört vanligt. Många gånger bottnar problemen i att tänder inte växt på önskat sätt under barndomen. Andra gånger handlar det mer om förvärvade skador. Det kan vara olycksfall, felaktiga behandlingar eller sjukdom som gjort att tandställningen inte riktigt är korrekt.
En felaktig tandställning ger alltid tuggproblem i första hand. Många som har problem med bettet undviker att tugga med vissa delar och detta kan i sin tur leda till snedbelastning på övriga tänder. Snart kan en situation uppstå där man börjar få ont. Överansträngda delar av bettet kan börja smärta och tuggmuskler kan även de börja göra ont.
Med andra ord uppstår en så kallad ond cirkel.

Läs mer om Invisalign.

Tandställningar då och nu

En sak med tandkorrigering är att många tvekar pga den förändring av utseendet som en tandställning medför. Man är också orolig inför tanken på att ha ett främmande föremål sittandes i munnen, speciellt då detta föremål är av metall. Bådadera är förståeliga invändningar. Det kan vara obekvämt under en tid att vänja sig vid en tandställning och visst påverkar det utseendet att ha tänderna inramade av ståltråd.
Sanningen är dock att idag är inte en korrigering invasiv på samma sätt som tidigare. Glädjande nog har utvecklingen gått framåt även inom detta område. En Invisalign är tillverkad av genomskinlig plast och detta betyder två positiva saker. Den ena är att den faktiskt inte syns och den andra att den inte känns på samma sätt som forna tiders stålburar.

En smärtfri framtid

Ytterligare en sanning som ibland kan vara svår att ta till sig är att ibland behöver man utsätta sig för lite obehag och smärta för att på sikt få ett bättre liv. När det handlar om tandkorrigering fungerar det just så. Om du börjar med en korrigering så innebär det minst sju veckors behandling. Först sätter man in en skena som är något annorlunda än dina tänder. Sedan byter man den mot en som korrigerar lite till, och lite till.
En korrigering måste därför ske i förtroende och samarbete med din tandläkare och det är viktigt att ni lyssnar på varandra.
En riktigt utförd och fullt genomförd behandling kommer också att ge dig en bättre tandhälsa och ett gladare leende.