Akut tandvärk är inte att leka med

Svår tandvärk är enligt många den värsta smärtan man kan tänka sig, och något som kan driva även den allra tåligaste till tårar. Men med en akut tandläkartid kan du snabbt få hjälp.

En känsla av att hela ansiktet är på väg att gå i bitar. Eller kanske mer som den värsta sortens migrän, flera gånger om. Riktigt hemsk tandvärk kan beskrivas på många sätt, men en sak är iallafall säker – det är inte något man skojar bort. Har du någon gång haft det, vet du hur desperat man är efter smärtlindring som verkligen fungerar. Att vänta flera dagar på en ledig tandläkartid är med andra ord inget alternativ. Som tur är har de flesta tandvårdskliniker ofta möjligheten att erbjuda en akuttid, som ofta innebär att man får komma in redan samma dag eller senast dagen därpå. Akuttider kan fås om man drabbas av just intensiv och plötslig tandvärk, eller om man t ex råkar slå sönder eller tappa en tand.

Provisoriska lagningar och smärtlindring

Akuttandvård finns att få i hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Det kan vara bra att känna till att akut tandläkarvård i regel behöver följas upp med ett inbokat ordinarie besök också. Detta eftersom de behandlingar som görs på akuttider ofta är provisoriska med främsta syfte att ge smärtlindring. Ett stort och djupt hål kan t ex behöva rotfyllas, och för det krävs oftast mer planering och mer tid än vad som är tillgängligt vid en akut inbokad tid. Hur det står till i just din mun och vilken ytterligare vård som blir nödvändig för dig, kommer tandläkaren förstås att informera dig om vid ditt akutbesök.

Hur mycket kan akuttandvård kosta?

Tandvård är inte gratis – det känner de flesta till. Och vad gäller akut tandvård kan priserna dessutom ofta ligga ännu lite högre, just eftersom det rör sig om vård inbokad med kort varsel. Vad notan tillslut landar på beror förstås också på vilken behandling du får, och om du har någon speciell tandvårdsförsäkring som täcker en del av kostnaden. Men även om det förstås kan kännas motigt att betala dyra pengar för något mindre roligt som tandvård, brukar de allra flesta tycka att det är värt kostnaden för att bli av smärtan. De flesta kliniker kan dessutom ofta erbjuda någon typ av avbetalningsplan om sluträkningen skulle bli väldigt dyr och det känns tufft att betala allt på en och samma gång.