Lös akuta tandproblem enkelt!

En tappad plomb eller sönderbiten tand är inget man skall gå runt med. Det gäller också tandvärk som kan komma plötsligt. Kontakta en akuttandläkare som kan hjälpa till med kort varsel!

Där sitter man i godan ro och äter middag medan tänderna gör sitt jobb. Plötsligt känner man något hårt i munnen som inte skall vara där. Lite diskret tar man ut det ur munnen och känner igen den alltför välbekanta hårda biten medan tungan letar runt på tandraden. Sucken när man konstaterar att en tand är sönderbiten är alltför djup. För sitt inre känner man både smärtan av tandläkarborren och ser pengarna flyga iväg.

Så behöver det inte vara! Andas djupt och börja med att hitta en tandläkare som har jouröppet. Antingen så söker man på Google eller på 1177.se för att få tips på var man kan hitta akuttandvård i Göteborg eller andra städer. Det är oftast mer ekonomiskt att söka hjälp direkt än att vänta. Problemet kan annars bli både värre och dyrare. Dessutom slipper man gå runt och ha ont i onödan om man fixar det omgående.

Olycksfall kommer plötsligt

Att slå ut en tand är något som händer ganska plötsligt. En oavsiktlig krock med en motspelare i division 5-matchen och tanden flög ur munnen som en liten vit vante. Kanske en vurpa på rullskridskorna och en olycksalig faceplant trots att hjälmen var på. Oavsett vilket sätt tänderna flyger ur munnen på, finns det ett par sätt att förvara dem medan man letar efter en jourtandläkare. Det bästa är att försöka sätta tillbaka tanden i hålet som nu finns där. Har man inte möjligheten till det så kan man lägga tanden i ett glas mjölk.

Förvara en utslagen tand på rätt sätt

Det uppstår dock ett litet problem om man inte har någon mjölk i närheten – vad gör man då? Då lägger man tanden under tungan och skyddar den där tills man kommit fram till tandläkaren. En del är äckelmagade nog och vill inte stoppa in en utslagen och kanske smutsig tand i munnen igen. Då lägger man tanden i ett glas koksaltlösning. Det viktiga är att inte förvara en utslagen tand i rent vatten. Detta då rent vatten kan skada tandroten.

Även när man söker akuttandläkare kan man utnyttja tandvårdsbidraget som finns för personer över 24 år. Detta är under förutsättning att det inte redan är använt för innevarande år. Personer under 24 år har gratis akuttandvård.