När du vill ha tandblekning

Den som har druckit kaffe och te i flera år märker att tänderna får en omisskännlig färg på tänderna efter flera års drickande. Även rödvin, tomatsåser och annan färgstark mat ger missfärgningar på vita tänder. Och det är ju inte så konstigt, vi äter ju mat som lämnar spår efter sig när vi intar den. Därför kan det löna sig att genomföra en tandblekning.

Kan man göra en tandblekning på egen hand?

Vi rekommenderar verkligen inte att göra en tandblekning på egen hand. Det är ganska så starka kemikalier som man använder för att kunna bleka tänderna. Har du aldrig genomfört en tandblekning innan, bör man inte genomföra den på egen hand.  Tandblekning är en kemisk process som tränger djupt ner i tandemaljen och ner i tandbenet. Det gäller att förstå hur kemin fungerar för att resultatet ska bli precis som man önskar det. Kan man inte det, ska man inte ge sig kast med den sortens kemi när det kommer till tandblekning.

Så går en tandblekning till

Innan du kommer till tandläkaren för att få en tandblekning bör du borsta tänderna noggrant och ordentligt. Du bör inte ha synliga tandhalsar då tandblekningen kan ge dig ordentlig smärta i tänderna. Innan en tandblekning måste därför en tandläkare undersöka din tänder och fastställa om det är så att du kan genomföra en tandblekning. Det finns vissa missfärgningar som en tandblekning inte kan genomföras, som till exempel tandsten. Har du dessutom karies i tänderna måste sådant lagas innan du kan genomför aren tandblekning. Har du dessutom en tunn emalj lämpar det sig inte att bleka tänderna. Om du röker, bör du heller inte genomföra en tandblekning. Är du gravid eller ammar ditt barn, bör du heller inte genomföra en tandblekning, då hormoner i samband med graviditet och amning kan påverka resultatet.

Var noga med tänderna efter tandblekningen

När du väl har blivit undersökt av en tandläkare, går en tandsköterska igenom proceduren med tandblekning med dig. Hon, eller han berättar då vad du bör tänka på innan och efter en tandblekning. Till exempel bör du inte dricka kaffe, te, tomatsås eller rödvin precis efter en tandblekning, eftersom tandblekningen gör att tänderna är extra mottagliga för färgning av tänderna. Äter du något då som färgar tänderna, blir det lätt en permanent färgning av dina tänder. Och att gå omkring med röda tänder är nog inte så kul, speciellt inte om man har tänkt sig få fina och vita tänder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *