Därför är tandblekning så populärt

Allt det som vi äter påverkar våra tänder. Äter vi mycket söta saker utsätter vi våra tänder för risk att angripas av karies. Karies är bakterier som äter sig in i tänderna och lämnar efter sig bruna fläckar. Får bakterierna fortsätta äta sig in i tänderna kan karies angripa rötterna till tänderna och döda tanden. Det gör väldigt ont och man får tandvärk. För att motverka ett kariesangrepp är det enda man kan göra är att borsta tänderna. Det avlägsnar karies och rena tänder står mycket bättre emot angrepp av karies än smutsiga tänder.

Kaffe och te missfärgar tänderna

Annat som påverkar våra tänder är sådant som missfärgar dem; kaffe, te, stark mat och mycket kryddor kan påverka tändernas färg och missfärga dem. Många som har druckit en antal koppar kaffe, har insett att några års kaffedrickande har gjort tänderna något gulbruna. Ska man få tillbaka tänderna så att de blir lika fina som innan, måste man bleka dem. Även om man borstar och håller dem rena med tandtråd, blir de inte vita igen.

Vi tycker det är snyggt med friska och starka tänder

Vi skaffar oss ideal av vad skönhet är genom den populärkultur vi har. De artister vi ser som sjunger och spelar bra, eller som är duktiga skådespelare, snygga modeller eller andra kändisar ser ofta till att ha rena och vita tänder. Föreställ dig att du ser en snygg person. Ser du sedan den snyggingen le mot dig och du upptäcker att han eller hon har bruna tänder, tycker du säkerligen inte att den personen är så snygg längre, eller hur?

Vi har ett ideal av att ha vita, rena tänder. Elementärt fungerar vi människor så att vi dras till starka människor. Har någon vita tänder, signalerar det styrka och friskhet. Vi dras inte till människor som är sjuka, eller svaga. Vi dras till starka och friska människor.

Så går en tandblekning till

Bor man i Stockholm, har man så många som drygt 1.200 tandläkarmottagningar att välja mellan. Inte alla, men många mottagningar erbjuder tandblekning. Bor man i Solna kan man anlita en tandläkare som utför tandblekning åt en. Då kontrollerar tandläkaren först att allt är som det ska med tänderna innan de bleker dem. Man får en tandställning i munnen som skyddar läpparna, eftersom man penslar på starka kemikalier på tänderna som bleker dem. När blekningen är över, tar man sedan bort tandställningen. Sedan ska man inte dricka kaffe, te eller någon mat som kan missfärga tänderna under det närmaste dygnet sedan. Läs mer om tandblekning och tandläkare i Solna på: https://www.solnatandläkarna.nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *