Problem med tandställning? Prova Invisalign!

Den som bär en tandställning vet att den både kan skava och göra ont. Tänk dig själv att böra en hel arme av järn i munnen. Sedan brukar tandläkaren skruva åt tänderna så att det riktigt ”drar” i dem, vilket förvärrar den obekväma tandställningen. Sedan fastnar det lätt mat i tandställningen. Många som bär en tandställning riskerar dessutom att få karies mellan tänderna och tandställningen, vilket kan förvärra hela munhälsan. Då är det bättre med en tandställning som man faktiskt kan ta av, när man ska borsta tänderna och kan komma åt alla tänderna och runt dem. Då blir det lättare att sköta om sina tänder.

Så fungerar den nya metoden

Den nya metoden som heter Invisalign, innebär att man först går till tandläkare som konstaterar vilket fel som man har och vad det är som bör korrigeras. Man tar foton både på käken, munnen och tänderna. Man tar röntgenbilder på tänderna och gör avgjutningar av tänder och käke. Utifrån avgjutningarna, tillverkar man sedan en bettskena. Allt eftersom tiden går, får man nya bettskenor, alla som gradvis förändrar tänderna. Den ena bettskenan är inte den andra lik. Det är det som är hela poängen. Genom att alltid bära bettskenorna förändrar man tänderna precis som man önskar dem. Har man sneda tänder, gör bettskenorna så att de blir raka. Har man glest mellan dem, se bettskenans till att de kommer närmare varandra.

Man tar av bettskenorna och byter mot nya

Bettskenorna är osynliga, av genomskinlig plast. Dem tar man av varje gång som man behöver borsta tänderna. Man får sedan nya på posten och dem byter man ut mot de gamla. Varannan vecka ska man sedan byta ut de nya mot de gamla, alla korrigerar tänderna gradvis och under lång tid. Genom att bettskenorna förändras och man lägger in de nya, annorlunda bettskenorna, ändrar man på tändernas utseende. Man gör det smärtfritt, jämfört med att bära på de vanliga och gamla tandställningarna som man bar på förut. De syns inte, och är diskreta. Här kan du läsa mer om Invisalign som man kan få tag på i Stockholm: https://www.invisalignstockholm.net.