Tandläkare – ett av de mest välbetalda jobben

Att bli tandläkare är inte lätt. Konkurrensen är stor  att komma in på landets utbildningar och det krävs att man har gått en naturvetenskaplig linje på gymnasiet, sedan att man blir antagen till tandläkarprogrammet på något av landets högskolor. Där studerar man i ungefär fem år (man läser 300 högskolepoäng) och man brukar läsa 40 poäng per termin. På gymnasiet ska du helst ha bra betyg i matematik, kemi och fysik.

Detta studerar du på utbildningen till tandläkare

På utbildningen får du studera kemi, cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi och anatomi. Andra ämnen du som blivande tandläkare får lära dig är patologi (sjukdomslära, medicin och farmakologi( lära om mediciner), etik, kommunikation och teamarbete. Efter avslutad utbildning får man en examen. Vill du läsa ännu mer kan du läsa även till en magisterexamen som tandläkare.

Du kan även specialisera dig som tandläkare

Tycker du sedan att det är intressant att studera kan du specialisera dig inom olika områden som ortodonti; då arbetare man med tandreglering, pedodonti; barntandvård, käkkirurgi, endodonti; rotbehandling och rotfyllnad, parodontologi; tandlossningssjukdomar och odontologisk radiologi. Så det är många saker du kan arbeta med, även som tandläkare. Det är inte bara att titta i folks munnar och borrar. Du kan inrikta din verksamhet som tandläkare inom många områden.

Detta tjänar en vanlig tandläkare

Här får du verkligen lön för mödan; en tandläkare tjänar cirka 40.000 i månaden, vilket är en snittlön i hela landet i Sverige. Lägst tandläkarlön har tandläkare på Gotland med 34.500 kronor i månaden, men det är ofta när man ännu är ung och inte har arbetat i så många år. Som mest tjänar man efter fyllda 45 år och då med 15 års arbetserfarenhet. Då kan man komma upp i drygt 46.000 kronor i månaden. Inte illa, eller hur?

Stor brist på tandläkare och läkare i hela landet

Det råder en stor brist, både på tandläkare och läkare i hela landet, vilket borgar för att som tandläkare lär du inte sakna arbetsmöjligheter. Varför inte satsa på en utbildning och en bra framtid med en god löneutveckling och bra slutlön som tandläkare? Många tandläkare startar egna mottagningar. Att ha egen mottagning ger en bra inkomst. Alla måste ju gå regelbundet till en tandläkare. Genom skattsedeln får du majoriteten av tandläkarbesöket bekostat av staten och Försäkringskassan. Alla barn i Sverige får ju gratis tandläkarvård, vilket också betalas via skattsedeln.

Viktigt med lokal tandläkare

Helst vill man ju gå till en tandläkare som är nära där man bor. Är det så att du till exempel bor i Sundbyberg är det lätt att hitta lokala tandläkare. Då får du en genomgång av dina tänder och tips och råd på hur du bäst kan ta hand om dina tänder så att de håller så länge det bara går. Vi behöver ha våra tänder, för att kunna tugga maten vi äter. Ingen vill ha gluggar i tandraden. Händer det att man tappar sina tänder, via olyckor eller av någon tandsjukdom är det viktigt att kunna få ersätta de tänderna. Fråga din tandläkare om bästa ersättning av dina saknade tänder, om du har behov av det. De vet råd på det.