Att ha friska tänder är en viktig del av hälsan. Det finns forskning som visar att en dålig munhygien bidrar till en rad andra sjukdomar. Men det positiva är att en god munhygien däremot kan hjälpa till att förebygga en hel del sjukdomar och lägga grunden till en bra hälsa. Därför är det viktigt att själv sköta sin tandhygien och att gå till tandläkaren med jämna mellanrum.
Om du oroar dig för att ditt tandkött är inflammerat, du har kanske återkommande blödningar i tandköttet när du borstar tänderna så ta hjälp av tandvården. Att få hjälp och en professionell bedömning i god tid är den bästa åtgärden för att undvika tandlossning.
Blödande tandkött en varningssignal
Ett friskt tandkött ska ha en blekrosa färg och tandköttet ska strama kring dina tänder. Genom att undvika rökning, borsta dina tänder två gånger om dagen med en mjuk tandborste och med tandkräm, samt genom att regelbundet använda tandtråd har du lagt grunden för en god tandhälsa.
Men om du ofta börjar blöda när du borstar tänderna kan det vara ett tecken på att något är fel. Om du ser att tandköttet är rödare än det brukar vara och att kanten på tandköttet är svullet och blankt bör du ta kontakt med tandvården. Du kan själv beröra det svullna området i munnen och ser du att tandköttet då börjar blöda ska du absolut ta råd av en tandläkare. Ett blödande tandkött behöver inte vara tecken på begynnande tandlossning, men det kan vara det – och ju tidigare du tar hjälp desto lättare är det att förebygga vidare problem i munnen.
Svårt ställa egen diagnos
Många förbiser lätt problem som hör till munnen och tänderna. Det är lätt att tänka att problemet inte är så farligt och ska gå över av sig själv bara man borstar bättre under en period. Men problem med tandlossning kommer smygande. Ett tecken kan vara dålig lukt ur munnen. Sådana symptom kan också bero på allmänt dålig munhygien och därför är det svårt att vara sin egen tandläkare och ställa diagnos. Det är viktigt att du tar hjälp av en professionell tandläkare som ser om du behöver hjälp och behandling för att problemen inte ska förvärras.
Det är vanligt att patienter inte söker hjälp för sina inflammationer i munnen. Först när tänderna förlorar fäste i tandköttet söker man hjälp. När det har gått så långt att tänderna börjar bli rörliga då har man troligen haft problem i minst ett tiotal år utan att ta signalerna på allvar.
Tandfickor samlar bakterier
Det som händer den patient som får problem med tandlossning är att tandfickor bildas i tandköttet. Då har det friska strama tandköttet börjat tappa sin elastiska grundform och så kallade fickor bildas runt tanden. I fickorna samlas bakterier som är skadliga för hälsan. Med hjälp av en tandläkare kan man som patient få sina tandfickor rengjorda så att bakterierna minskas så långt det är möjligt. Det här är inget man kan ordna på egen hand och får man inte bort bakterierna kan läkningen inte påbörjas av sig själv. Det går att läka ut tandlossning men inte på egen hand. Det krävs yrkesmässig tandvård!
Behandling som ger läkning
Tandläkaren kan alltså ta bort plack och tandsten som samlar bakterier på tänderna och i tandköttets fickor. Det är en förutsättning för att inflammationen ska upphöra. Som patient kan man i regel få bedövning under den här typen av behandling eftersom tandköttet är inflammerat och smärtar vid beröring.
Men det är inte alltid det går att spola rent och få bort alla bakterier. Då kan det bli aktuellt med en operation. Det är ett ingrepp som betyder att man öppnar en del, en lucka i tandköttet för att komma åt tandroten och rengöra. Läkningen brukar ta ungefär tio dagar.