Just nu gruvar sig många människor i Stockholm inför ett tandläkarbesök. Det kan vara ett rutinbesök, en rotfyllning eller isättning av ett tandimplantat, anledningen brukar inte spela så stor roll. För den som lider av tandläkarskräck är det oftast själva miljön som känns obehaglig.
Tandläkarfobi, eller tandläkarskräck, är ett begrepp som många känner igen. Och det är vanligare än man kanske kan tro. För en person som inte lider av tandläkarskräck kan det verka konstigt att vara rädd för just en tandläkarbehandling, men när man tänker efter så är det inte så konstigt. Att sitta bakåtlutad i en tandläkarstol ger en känsla av förlorad kontroll. De flesta av oss slappnar i det läget av och inser att vi inte kan göra mycket mer än att låta tandläkaren göra sitt jobb, men för vissa leder denna känsla av förlorad kontroll till frustration och rädsla.
Trauman
Sedan gör vissa moment hos tandläkaren faktiskt ont på riktigt, och det kan vara smärtan som skrämmer. En upplevelse i barndomen med en omild tandläkare kan ha satt sina spår, barn är ofta känsligare för smärta och förr i tiden var inte alla tandläkare som jobbade med barn så goda psykologer, för att uttrycka det milt.
Lugnande medel hjälper för många, men för vissa räcker inte ens det och man väljer att inte gå till tandläkaren över huvud taget. Ju längre tid man håller sig undan , desto större växer motviljan och olusten och tröskeln blir bara högre.
Samtal och terapi
Nuförtiden tar de flesta tandläkarkliniker fobier och rädslor på stort allvar och försöker aktivt hjälpa människor med tandläkarskräck genom att erbjuda samtal och terapi. Ofta finns en psykolog fast anställd och många tandläkare och tandsköterskor utbildar sig för att kunna hjälpa patienter med tandläkarskräck. Förståelsen för problemet har växt, och det tas på allvar. Räcker det inte med lugnande medel för en patient erbjuder man först en serie samtal. De första samtalen sker kanske inte ens på mottagningen utan på en mer neutral plats. Därefter kan patienten komma och besöka mottagningen och där få prata med tandläkaren. Samtalen kretsar inledningsvis sällan kring själva ingreppet utan fokuserar mer på patientens tidigare upplevelser samt känslor för stunden.
Många tandläkare rekommenderar patienter med tandläkarskräck att ta med en person de litar på, till exempel en god vän, som kan ha en lugnande inverkan. Att ha med en vän till mottagningen kan ha en avdramatiserande effekt på situationen och har visat sig effektivt i många fall.
Övervinn rädslan
Man har allt att vinna på att försöka bli av med sin tandläkarskräck. I och med att förståelsen för problemet nu är så utbredd och de allra flesta tandvårdsmottagningar erbjuder hjälp finns goda möjligheter för den som stegvis vill övervinna sin rädsla. Även om man har en god tandhälsa i dagsläget leder utebliven tandvård alltid i längden till problem med karies och tandlossning. Innan det gått så långt bör man göra allt man kan för att kunna gå till tandläkaren utan att känna rädsla. Kontakta en tandklinik idag och berätta om dina obehag, så kommer du att få hjälp med en gång.